2. Roditeljski ciljevi i potrebe djeteta

Naglasak na 2. radionici programa „Tko pita, ne skita“ bio je na detektiranju djetetovih potreba i želja. Vrlo je važno razlikovati djetetove potrebe od njegovih želja jer se roditelji često umore ispunjavajući djetetove želje, a da im osnovne potrebe nisu zadovoljene.

Nadalje, nakon definiranja ključnih djetetovih potreba:

  1. potreba za povezanošću
  2. potreba za kompetentnošću
  3. potreba za autonomijom,

Polaznici su došli do zaključka da se djetetovim potrebama treba udovoljiti, ali njegove želje se treba filtrirati.

Drugi dio radionice bio je namijenjen kratkoročnim ciljevima koje ukoliko ih roditelji osvijeste i počnu njima težiti, zasigurno će rezultirati onim dugoročnijim ciljevima kojima svaki roditelj teži (samostalno, samopouzdano, sretno dijete,…).

Stepenice u roditeljstvu se ne mogu preskakati i potrebno je već zarana ulagati u dijete, vaš odnos i definiranje ciljeva.

Ključ djetetova razvoja_2. online publikacija

Zašto je hrana igra za djetetov mozak? Koje su ključne godine za djetetov razvoj te kako na njega utječu fizička aktivnost, ljubav i pozitivna interakcija s roditeljima te nove tehnologije saznajte u našoj drugoj  online publikaciji.
Za otvaranje dokumenta kliknite na link ispod!

https://joom.ag/Sc3Y

Bilingvalna matematika_1. online publikacija

Što je bilingvalna matematika, koji su temelji njenog podučavanja te koje sve dobrobiti dijete dobiva učeći bilingvalno, pročitajte u našoj prvoj online publikaciji. Za otvaranje dokumenta kliknite na link.

https://joom.ag/Mc3Y

 

 

 

1. Stupovi roditeljstva

Održana je prva u nizu radionica za roditelje, u ciklusu “Tko pita ne skita”. Kako je bilo i o čemu smo razgovarali možete pročitati u kratkom sažetku.

STUPOVI RODITELJSTVA

“Nema savršenog roditelja. Postoje samo dobri roditelji, a oni koji teže savršenstvu bit će podvrgnuti ogromnom roditeljskom stresu.”, bile su početne rečenice Nine Vele Vrabec, dip. soc.ped. i zaista, kako je radionica odmicala neke stvari su postajale jasnije, neke su sjele na svoje mjesto, a za neke situacije stvorio se i više od jednog upitnika nad glavom.  Često želimo da djeca uvedu neke promjene u svom ponašanju, ali prije svega bi se trebali zapitati možemo li i mi kod sebe samih promijeniti nešto. A tu je potrebno da preispitamo svoja uvjerenja što naravno nije uvijek lako. No, rukavi su zasukani. Tijekom radionice Nina je često ponavljala koliko je važno da riječi koje upućujemo djeci budu pozitivne, afirmativne jer i sam odabir riječi može biti ključan kod odgoja. Stoga, ako imate dijete koje je tvrdoglavo, kažite mu da je uporno, a ne tvrdoglavo. Kao roditelj nikad ne koristite riječ kažnjavati već disciplinirati i najvažnije od svega razdvojite vaše dijete od njegovog ponašanja. Ne reagirajte nikad na dijete, već na njegovo ponašanje. I dajte mu to do znanja, kažite mu to:“ Ja tebe previše volim, ali na tvoje ponašanje moram reagirati.“ Središnja tema radionice bili su STUPOVI RODITELJSTVA te su polaznici interaktivnom vježbom dobili uvid pokrivaju li sva četiri, jesu li pretjerali u nekom te postoji li još prostora za djelovanje u nekom od tih četiri stupa:

  1. Brižno ponašanje
  2. Pružanje strukture, granica i vođenja
  3. Uvažavanje djeteta kao osobe
  4. Omogućavanje osnaživanja djeteta, poticanje I autonomija

I za kraj, tri vrlo bitna segmenta roditeljstva: DOSLJEDNOST, STRPLJENJE i prije svega VRIJEME.

Think about it!

…rijeci nase mame, polaznice ciklusa radionica “Tko pita ne skita” 👪

Bebe u najranijoj dobi zapažaju brojeve, veličine i trajanje

Čak i prije nego nauče govoriti, djeca mogu prihvatiti informacije o brojevima, veličini i vremenu na složenije načine nego što se to ranije shvaćalo, navodi studija koju je vodila psihologinja Stella Lourenco s Emory University.

“Pokazali smo da su devetomjesečne bebe u stanju razlikovati odnose ‘više od’ ili ‘manje od’ ako se radi o brojevima, veličini i trajanju. Zaista je izuzetno da bebe trebaju iskustvo samo s jednim od tih kvantitativnih pojmova da bi odredile kako bi ostale veličine trebale izgledati”, kaže Lourenco. Lourenco je tijekom studije surađivala s neuroznanstvenikom Matthew Longom s University College, London. Rezultati ove studije bit će objavljeni u sljedećem broju časopisa Psychological Science. U svom najpoznatijem djelu “Načela psihologije”, objavljenom 1890., William James iznosi da bebe svijet oko sebe doživljavaju kao “veliku šarenu zbrku punu zvukova.” Rezultati brojnih istraživanja provedenih u godinama koje su slijedile govore potpuno suprotno.

RODITELJI

Roditelji su svojoj djeci prvi i najvažniji učitelji.

Živimo u prvom dobu u ljudskoj povijesti u kojem je svatko u mogućnosti komunicirati sa svima ostalima. To je također prvo doba u kojem u prevladavajućoj tehnologiji više znaju djeca nego nastavnici i odrasli. Upitno je pitanje hijerarhije.