ABACUS SOROBAN – CONINGENIUM (6 – 12 god.)

ABACUS SOROBAN – CONINGENIUM (6 – 12 god.)

Jedan od zanimljivih programa u Matematičkom svijetu je  učenje računanja uz pomoć Japanskog abacusa zvanog Soroban. Naš program Abacus Soroban – Coningenium uz tehniku računanja na abacusu uključuje i vježbe za koncentraciju te ciljane zadatke za razvoj logičko-matematičke domišljatosti. Otuda i naziv Coningenium (lat. coniunctis = koncentracija, lat. ingenium = domišljatost).

Računajući uz pomoć Sorobana djeca koriste obje ruke te povezuju obje moždane hemisfere što je općenito korisno za razvoj misaonih procesa. U matematičkom aspektu djeca koristeći Soroban postaju brža i sigurnija u računanju te unaprjeđuju svoje aritmetičke sposobnosti. U osnovi Soroban je samo jedno pomagalo u računanju, a njegova prednost je u tome što je algoritam pomicanja kuglica takav da se računanje zapravo izvodi u ljudskoj svijesti.

Soroban se sastoji od niza kuglica u drvenom ili plastičnom okviru, a pomoću njega može se zbrajati, oduzimati, množiti i dijeliti kako  cijeli  tako i decimalni brojevi.  Na tečaju koji se sastoji od tri stupnja, a svaki stupanj traje šest mjeseci uči se tehnika računanja na abacusu. Tehnika se sastoji u pravilnom pomicanju kuglica koristeći  određene matematičke algoritme čime se ubrzano razvija sposobnost računanja i razumijevanja aritmetike općenito. Da bi dijete krenulo s učenjem računanja na Sorobanu mora imati potrebno predznanje a to  je da zna čitati i pisati dvoznamenkaste brojeve te da zna odrediti mjesnu vrijednost broja. Na prvom stupnju svladava se zbrajanje i oduzimanje dvoznamenkastih brojeva, na drugom stupnju zbrajanje i oduzimanje troznamenkastih brojeva dok se na trećem stupnju usvaja zbrajanje i oduzimanje troznamenkastih brojeva te osnove množenja. Matematička prednost ovakvog načina računanja je u odličnom razumijevanju relacija zbrajanja i oduzimanja i povećanju analitičkih vještina. Redovitim vježbanjem uz pomoć Sorobana vrlo brzo prelazi se u stupanj vizualne aritmetike što dovodi do uspješnog zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja napamet, ne samo jednostavnih već i složenijih matematičkih zadataka. Važno je istaknuti da se osim matematičkih razvijaju i neke druge osobine važne za mentalni razvoj. S obzirom da je abacus računaljka male površine kontinuiranim radom na njemu znatno se pospješuje koncentracija, djeca su više fokusirana što u njihovoj razvojnoj dobi stvara veliku učinkovitost kod razmišljanja i zaključivanja, veće samopouzdanje zbog boljeg razumijevanja i pozitivan stav prema matematici općenito.

 

ABACUS SOROBAN JUNIOR (6-12 godina)

POTREBNO PREDZNANJE

 •  čitati i pisati dvoznamenkaste brojeve
 •  znati odrediti mjesne vrijednosti dvoznamenkastog broja

TRAJANJE EDUKACIJE

 •  četiri mjeseca po STUPNJU

NASTAVA

 •  2 školska sata jednom tjedno
 •  domaća zadaća 15 minuta dnevno

1. STUPANJ   Zbrajanje i oduzimanje jednoznamenkastih i dvoznamenkastih brojeva. ANZAN

2. STUPANJ  Zbrajanje i oduzimanje do troznamenkastih brojeva. ANZAN

3. STUPANJ  Zbrajanje i oduzimanje troznamenkastih brojeva. Množenje. ANZAN

4. STUPANJ Zbrajanje i oduzimanje višeznamenkastih brojeva. Dijeljenje. ANZAN

PREDNOSTI

 •  povećava se razmišljanje i zaključivanje
 •  povećavaju se analitičke vještine
 •  uspostavljanje se odlično razumijevanje relacije zbrajanja i oduzimanja
 •  veće samopouzdanje zbog boljeg razumijevanja
 •  pozitivan stav prema matematici općenito